Articles and news

Spaying og Neutering Yorkshire Terrier

tekop Yorkshire terrier

Spaying og neutering en Yorkshire terrier må kun udføres, når ejeren er vidende nok om, hvordan den udføres, dens fordele og ulemper, hvordan man håndterer den genoprettende terrier, og dens virkninger og fordele, ellers vil du ikke fuldt ud forstå ændringerne i din hund bagefter.

Spaying er til kvinder, og det gøres, når din Yorkies livmoder og æggestokke er kirurgisk skåret ud. Neutering er til mænd, hvor deres testikler udskæres kirurgisk.

mange ejere praktiserer denne procedure for at stoppe deres kæledyr fra avl og for andre sundhedsmæssige fordele.

ideel alder:

normalt skal spaying og neutralisering af yorkie udføres, før de bliver et år gamle. For kvindelige yorkies anbefales det at spay dem før deres 1.varme; omkring 3 til 4 måneder gamle.

for mandlige yorkies udføres neutralisering normalt, før de rammer puberteten; omkring 4 til 6 måneder gamle.

Proceduren:

Spaying udføres ved at give din yorkie en generel anæstesi, så sker der et lille snit i maven. Livmoderen vil blive taget ud gennem det lille snit, og æggestokkens muskler og blodkar er fast bundet.

tarmvævene klæbes sammen igen i lag, og de ydre sømme klæbes også tilbage.

kastrering udføres ved at skabe en åbning foran Yorkies pungen, så testiklerne skæres ud gennem den lille åbning. Blodkarrene er bundet og skåret.

hvad angår stiches, vil det enten være dem, der vil blive opløst over tid, eller dem, der vil blive fjernet efter 10 dage fra operationen.

fordele ved Spaying:

 • Slip af med mulig ovariecancer og ovarieinfektioner. Betydeligt mindsker muligheden for at have en brystcancer. Jo yngre din yorkie vil gennemgå spaying, jo bedre er chancerne for at undgå sådanne lidelser.
 • reducer territoriale mærkningsproblemer. Territoriale kvindelige yorkies markerer lige så meget som mænd gør.
 • stopper hendes chance for avl. Hunde gør ikke overgangsalderen, derfor kan kvindelige hunde i alle aldre blive gravid når som helst. Mangel på korrekt præ-graviditetsundersøgelse eller at bære en yngel og føde kan være ekstremt krævende og endda risikabelt for enhver hund.
 • slutter potentielle hormonassocierede humørsvingninger
 • stopper behovet for at løbe af, når de er i varme – nogle kvindelige yorkies vil aggressivt jage mænd.

fordele ved Neutering:

 • reducerer truslen om prostata lidelse. Prostata lidelse er meget typisk og et alvorligt helbredsproblem for hanhunde af enhver art. Cirka 60% af pooches i alderen 5 år og op og bliver ikke kastreret har tegn og symptomer på en forstørret prostata.
 • reducerer chancen for, at han kunne gøre den kvindelige hund gravid.
 • afslutter sine territoriale mærkningsproblemer.
 • fjerner risikoen for testikulære tumorer
 • stopper behovet for at løbe af, når han kan lugte en kvinde i varme. Hanhunde kan lugte 1 til 3 miles væk, hvis hunhunden er i hendes varmecyklus.

mulige risici ved Spaying og Neutering:

næsten alle dyrlæger vil sige, at fordelene ved spaying og neutering overskygger dets risici. For en mere detaljeret forklaring om denne sag skal du tale det med din dyrlæge.

disse lister nedenfor får dig informeret om de mulige risici, og de fleste dyrlæger siger, at der ikke er tilstrækkelig backup-undersøgelse til at bekræfte, om nogen af disse risici er troværdige.

hjertetumorer. Der er masser af argumenter om dette problem, men en undersøgelse kontrollerede over 700.000 hundehistorier omkring 1982 og 1995 og bekræftede, at spaying og neutering vil øge risikoen for hjertetumorer. Den nævnte undersøgelse konkluderede, at steriliserede hunner er 4 gange mere risikable for at have hjertetumorer, at de af de intakte hunner, og det vil være mindre risikabelt for kastrerede hanner end de intakte hanner.

øget forekomst af andre kræftformer. Endnu en gang er der masser af argumenter om dette spørgsmål. Nogle undersøgelser påpeger, at spaying og neutralisering kan stoppe kræft, mens andre siger, at det kun vil øge risikoen.

nogle undersøgelser har besluttet, at spaying og neutering intensiverer risikoen for:

 • osteosarkom-den mest almindelige knogletumor, der findes hos hunde og er meget aggressiv og har mulighed for hurtigt at sprede sig til andre dele af hundens krop. Der er frygt for, at Fravær af kønshormoner i en steriliseret/kastreret hund kan øge opsvinget af knoglekræft.
 • blære – og prostatacancer-en undersøgelse fra 2002 og 2007 citerede, at prostatacancer var 3-4 gange mere forventet at udvikle sig med kastrerede mænd.
 • lymfom – også en af de mest almindelige tumorer hos hunde og forskning viser en meget lille risiko for at have denne lidelse hos steriliserede kvinder.

forsinkelse i vækst-pladelukning. Neutering (for det meste tidlig neutering) får knoglernes vækstplader til at lukke senere.

der er mistanke om, at denne suspension af knoglens vækstplader kun kan øge sandsynligheden for knoglesprækker eller brud. Det kan også være grund til, at hunde vokser lidt større end hans forventede højde/vægt.

urininkontinens hos kvinder. Urininkontinens eller ufrivillig lækage af urin kan udvikle sig kort efter, at steriliseringsproceduren er udført eller flere år senere.

de fleste dyrlæger anbefaler, at forsinkelse op til 3 måneders alder vil afslutte chancen for muligvis at udvikle denne lidelse.

hvad man kan forvente efter operationen

vand bør ikke gives til både kvindelige og mandlige yorkies 1 time efter operationen.

mænd heler hurtigere end kvinder; kvinder vil tage omkring 2 uger for dem at helbrede helt.

for en kvindelig Yorkshire Terrier, lad hende helt hvile i cirka 10 dage. Det vil være usædvanligt for hende at kaste op, dirre, have bleg tandkød eller blødning, men hvis det sker, betyder det, at der er komplikationer og straks skal tage hende til sin dyrlæge.

sørg for, at din kvindelige yorkie ikke vil slikke hendes pinde, da det vil forårsage infektion. Om cirka 2 uger plukkes stingene ud.

for en mandlig Yorkshire Terrier er hævelse normal i cirka 3 dage, og du kan observere let blå mærker. Uro er generelt lav, og mange pooches kræver ikke smertebehandling.

de fleste af mandlige pooches kan allerede udføre deres regelmæssige rutine på få dage efter proceduren, men bare for at garantere, at lacerationen heles perfekt, foreslås det at begrænse din hunds fysiske aktiviteter i cirka 2 uger.

nu hvor du har en vis viden om spaying og neutering, kan du nu beslutte, om du vil have din yorkie gennemgå denne proces.

en dyrlæge er altid der for at guide dig og give dig et klarere perspektiv om denne sag.

 • forfatter
 • Seneste indlæg
Marcelle Landestoy
Veterinary Hospital Director at UCE
General Veterinary med en lille dyr medicin speciale / direktør for UCE School of Veterinary Medicine / certificeret af International Veterinary Acupuncture Society

Marcelle Landestoy
Seneste indlæg af Marcelle Landestoy (se alle)
 • bedste hundemad til kræsne Yorkies-September 10, 2020
 • 7 ting du mest sandsynligt Vidste ikke om din Yorkie-10. September 2020
 • min Yorkshire Terrier er deprimeret, hvad skal jeg gøre? – August 22, 2019

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.